maandag 18 januari 2016 (2)

Voor mij is muziek liefde

Interview met Bobo, 6VZA

BoboVeel mensen op Sint-Guido kennen jou als klasgenoot, vriend, zanger. Maar wie is de echte Bobo, die de mensen niet kennen?

Om te beginnen vind ik deze vraag een beetje moeilijk. De echte Bobo is gewoon een gast die iets in het leven wil bereiken. Een vechter, zou ik zeggen. Met een ideaal. Ik ben ook een moeilijke mens. Ik wil alles op mijn manier doen en ik wil dat iedereen het goed doet. Veel mensen mogen mij omwille van de persoon die ik ben. En velen mogen mij om dezelfde reden niet.
Ik zie mezelf niet als een Afrikaan, maar als een wereldburger. Ik ben niet perfect maar ik probeer gewoon mezelf te zijn, al is dat niet altijd gemakkelijk. Bij voorbeeld: ik ben muziek aan het maken met een andere muzikant en ik heb opeens geen inspiratie meer.  Hij gaat een sigaret roken, en ik rook uit principe niet, maar maar door hem ga ik het toch doen.

Jouw muziek is anders. De meeste liedjes gaan tegenwoordig over liefde of geld. Maar die van jou gaan veel dieper. Hoe komt dat?

Voor mij is muziek liefde. In de hip hop zijn er verschillende stijlen: sommige gaan over geld enz… Iedereen doet wat hij wil en ik vind het juist leuk dat iedereen zijn eigen ding doet. Dat maakt muziek leuker.

vroeger was ik een ‘binnenvetter’

Het houdt verband met mijn leven. Zoals ik zei, ik ben vaak in mijn eigen gedachten verzonken. Ik ben een emotionele jongen. Vroeger was ik echt een ‘binnenvetter’. Ik hield gewoon alles voor mijzelf. Niemand kende mijn problemen, dromen en verlangens. Dankzij muziek ben ik openhartiger geworden. Ik zie mezelf meer als een schrijver dan zanger of rapper.

Minor-Ndako en mijn vrienden zijn heel belangrijk voor mij geweest. Dankzij hen ben ik de Bobo van vandaag geworden en ik zal hun altijd dankbaar zijn.

Wat is Minor-Ndako?

Dat is een organisatie voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Ze helpen met alles/ Eigenlijk ze geven ons dak boven ons hoofd en zorgen voor scholing en zo.

Je had gezegd dat je graag schrijft. Heb je dan soms een writers block? Van waar krijg je inspiratie om verder te gaan?

Als ik geen inspiratie meer heb, dan stop even en ik lees iets of ik luister naar muziek. Ik probeer afleiding te zoeken en nadien doe ik weer verder. Dat lukt meestal.

Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?

Wow! Over 10 jaar zal ik 28 jaar zijn, en veel ouder en wijzer. Met muziek zal ik waarschijnlijk wel gestopt zijn, want ik vind dat muziek of hip hop aan het veranderen is. Maar met schrijven echt niet, omdat ik mezelf al als een schrijver beschouw. Ik ga verder studeren en ik wil opvoeder in Minor-Ndako worden en dan zien wij wel wat het leven ons brengt.

Welke boodschap zou je aan je medeleerlingen willen geven?

Dat ze zichzelf moeten zijn en doen wat ze gelukkig maakt.

  • Mariam Ali, 6ASO

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord