dinsdag 23 februari 2016 (1)

Nieuwe leraar in Okan

Mag ik onze lezers een nieuwe leraar voorstellen: Mario Berlanger, 40 jaar jong, vader van 3 kinderen. Zijn hobby is: zijn huis verbouwen.

Hoelang geef je al les?

Het is mijn eerste jaar.

Welk vak geef je?

Ik onderwijs bouwtechniek aan de okan-klassen, 2 tot 4 uren per klas. Een onderdeel van de les bestaat uit het aanleren van technische woordenschat, bv. de benamingen
van de werktuigen. Bedoeling is de leerlingen wat afwisseling in hun uurrooster te geven en technische inzichten aan te leren. Door het nuttige aan het aangename te koppelen, maken de leerlingen dingen die nu en later in de school gebruikt kunnen worden.

Welke job heb je nog gedaan?

Ik heb 15 jaar als zelfstandige gewerkt. Ik heb opritten aangelegd en terrassen geplaatst. Ik heb ook de zaak van mijn ouders overgenomen. Zij verkochten grafzerken naast het kerkhof. Dat was natuurlijk een heel andere manier van werken dan in het onderwijs, met minder vakantie dan nu. Als leraar heb je een vast loon, dat heb je niet als zelfstandige.

Hou je van je nieuwe job?

Ja, ik vind het tot nu toe leuk.

Heb je een eigen klas en genoeg (didactisch) materiaal?

Ja, ik heb een klas op de VS gekregen en de inhoud van de kast begint te groeien.

Aan welk project werken de leerlingen?

Ze hebben onlangs de stapelbakken afgewerkt. Ze waren fier op het resultaat. Zo hebben de leerlingen een doel en creƫren ze zelf iets. Later helpen ze mee aan het opknappen van de containerklassen. We gaan ook gereedschapspanelen maken. Daaraan moeten de leerlingen alles terughangen wat ze nemen. De benamingen komen erbij en zo zie ik wat er nog ontbreekt.

Wat is het doel dat je met je leerlingen wil bereiken?

Vaste bloembakken metsen. Maar er moet plaats voor zijn en het metselwerk kan maar beter blijven staan.

Doe je nog iets buiten lesgeven?

Ja, ik werk mee aan de promotie van een nieuwe richting die op de VS vanaf volgend schooljaar ingericht wordt : het tweede leerjaar van de tweede graad (4de jaar) TSO bouwtechnieken.

  • Benedikt Verbruggen
Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord