donderdag 17 maart 2016

Paasbroodjes

Benodigdheden voor 6 stuks

280 gram bloem

5 gram gedroogde gist

30 gram boter

2 x medium ei (één voor in het brood en eentje om het brood mee in te smeren)

6 eieren Medium of Large naar eigen smaak voor in het brood

125 gram (volle) melk van ongeveer 20-25 graden

5 gram zout

5 gram suiker

ongeveer 1-1,5 theelepel kurkuma, bepaal zelf je kleur door de kurkuma in delen toe te voegen

Extra nodig:

aluminium folie

punaise

stukje karton

Paasbroodje met ei

Paasbroodje met ei

Kneed een soepel deeg met de bloem, het gist, de boter, één ei, melk, zout en suiker.  Zelf laat ik mijn machine een kleine 20 minuten kneden. Het ei, de suiker en boter zorgen voor een rijk deeg.  Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het verdubbeld is in omvang.

Verdeel je deeg door 2 en meng door 1 deel de kurkuma. Verdeel beide degen in zes stukken. Dek het brood steeds goed af met een stuk plastic of een theedoek. anders gaat het erg uitdrogen en wordt het verwerken een stuk moeilijker.

Rol van ieder bolletje een lange rol van ongeveer 30 cm. Dat zijn 6 x 2 rolletjes in totaal. Het rollen vond ik het handigst gaan als je het werkblad licht insmeert met olie.  Bewaar de rollen steeds afgedekt.

Om het broodje te maken pak je 2 rollen van verschillende kleuren. Draai de rollen met beiden handen een ander richting op. Draai de uiteinden naar elkaar toe, knijp het samen en verstop het naar  beneden aan de achterkant.

Prik met een punaise in ieder van de 6 eieren een gat op de brede kant van het ei. Dit gaat het handigst als je een punaise op een stukje karton doet. Dan glijdt de punaise niet weg. Oeps, er mislukte een ei, maar geen probleem. Dit werd het ei om later het broodje mee in te smeren.

Leg de broodjes op een bakplaat en doe het ei in het midden. Het broodje gaat nu om het ei rijzen. Dit duurt toch weer een klein uurtje. Ik dekte de broodjes af met plastic dat ingesmeerd is met wat olie. Dit voorkomt dat het brood aan het plastic gaat plakken.

Verwarm de oven voor op 240 graden. Kluts het eigeel met een theelepel water en smeer de broodjes hiermee in. Bak de broodjes 8-10 minuten in de oven.

  • Marieke Peeters

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in recept. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord