dinsdag 19 april 2016 (1)

Op reis naar WO1

Wij van 6ASO zijn op 13 april op uitstap geweest naar de Eerste Wereldoorlog in Brussel. Stilstaan bij hoe de Brusselaars toen vier lange jaren oorlog hebben meegemaakt: “herdenken” heet dat.

Foto Illyas-minStilstaan is eigenlijk niet het juiste woord. Want wij zijn op stap geweest met tablets en volgen een parcours door het stadscentrum, dat ongeveer twee en een half uur duurt. De tablets wijzen ons niet alleen de weg, ze bezorgen ons onderweg ook opdrachten die punten opleveren. We werken in groepjes en proberen de meeste punten binnen te halen. Bepaalde plaatsen hebben tijdens WO1 een belangrijke rol gespeeld in de stad. Op de tablets bekijken wij een filmje dat ons meer informatie geeft over die plek.

Eén van die “plaatsen van herinnering” is het standbeeld van de verzetsheldin Gabrielle Petit op het Sint-Jansplein. Wij staan op de foto (hiernaast) met dezelfde gebalde rechtervuist. Zo is Petit 100 jaar geleden (op 1 april 1916) gestorven, strijdvaardig, gefusilleerd onder de kogelregen van de Duitse bezetter.

Met een beetje voorkennis uit de les geschiedenis kunnen we de vragen beantwoorden en op die manier punten scoren, natuurlijk. Wij (zie foto: het winnende team bezig met de tablet op de Grote Markt) hebben trouwens alles juist: 50/50. Foto MeisjesDat was in de geschiedenis van de Erfgoedklassen, die deze wandeling organiseren, nog nooit eerder gebeurd!
Wij lopen langs de sporen die de oorlog heeft nagelaten in Brussel. Daarover leren is één, het zelf ter plekke kunnen zien is vèèl meer. Sommige beelden op de tablets zijn schokkend en/of confronterend. En dan te denken dat dat alles in onze stad is gebeurd. Het leven was zwaar in die jaren. De kostprijs van eten werd toen vergeleken met die van juwelen. De vrouwen gingen kortere jurken te dragen omdat de stof te duur was. Moeilijk om zich voor te stellen, maar het is allemaal werkelijk gebeurd.

  • tekst: Mariam Ali, 6WeWi
  • foto’s: Mariam en Illyas Tehraoui, 6EcMt
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord