woensdag 19 oktober 2016 (1)

“Geduld hebben, da’s belangrijk”

Florian Ghekiere is een enthousiaste nieuwe leraar in OKAN. Yasmine Benalyech van 6HW voelt hem aan de tand over zijn eerste maanden op Sint-Guido.

Wat is belangrijk om een goede leerkracht te zijn?

Soms beseffen wij, leraren, niet hoe moeilijk het kan zijn voor een leerling om iets te begrijpen, dat voor de leerkracht zelf gemakkelijk is. Ik had het daar in het begin ook moeilijk mee, maar je beseft dat wel snel. Geduld is dus zeer belangrijk.

floWat zijn de positieve en/of negatieve kanten van lesgeven in OKAN?

Positieve kanten: je kan hen elke dag veel bijleren en je ziet echt vooruitgang. De leerlingen zijn ook gemotiveerd om bij te leren. Ze stellen heel de tijd vragen, wat soms wel vermoeiend is, maar als ze het dan begrijpen voel je je echt goed.

Negatieve kanten: op zich niet echt negatieve kanten. Ik ben een positief persoon dus zelfs als er negatieve kanten zijn, probeer ik ze positief te bekijken.

Hoe lang werkt u al als leerkracht? 

Ik ben vorig schooljaar in mei begonnen als OKAN-leerkracht.

Een kennis van mij vertelde mij dat ze nog een leerkracht zochten voor de laatste 2 maanden. Ik ben dan op gesprek gegaan en de week erna begonnen.

Wat waren tot nu toe uw beste momenten als OKAN-leerkracht?

De momenten wanneer je de leerlingen buiten de les leert kennen, vind ik de beste momenten. Vorig jaar zijn we naar de zee gegaan en dan leer je ze het beste kennen. Maar ook als je tijdens een pedagogische taak aan de jongens-wc staat of toezicht moet houden op de speelplaats leer je de leerlingen op een andere manier kennen.

Vindt u zelf dat de leerlingen uw lessen leuk vinden?

De ene les is sowieso leuker dan de andere. Een dialoog maken en toneeltje spelen is leuker dan een grammatica-les, ook al probeer je de grammatica-les ook leuk te maken.

Welke werkervaring hebt u?

Ik heb Journalistiek gestudeerd aan de Erasmushogeschool in Brussel. Na mijn stage bij tvbrussel (nu Bruzz) ben ik daar als productie-assistent begonnen. Na vijf jaar had ik zin in iets nieuws en ben ik bij Sporza (VRT) gaan werken. Na een jaar heb ik de overstap gemaakt naar productiehuis ‘De Chinezen’ om daar als producer aan de slag te gaan.

Was het uw droom om leerkracht te worden? 

Neen, helemaal niet. Maar het bevalt mij enorm.

Hebt u al in andere klassen dan OKAN lesgegeven?

Neen, ik zou nu alleen in OKAN willen lesgeven. Dat zou nog kunnen veranderen, maar ik denk het eerlijk gezegd niet.

Welke raad zou u geven aan mensen die OKAN-leerkracht willen worden? 

Gewoon doen, ook al ben jij de leerkracht. Zíj leren je ook enorm veel bij.

Denkt u dat u nog lang les zal geven in OKAN-klassen?

Ik hoop alleszins van wel!

Bedankt voor het interview en veel succes!

  • Yasmine Benalyech, 6HW

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord