woensdag 26 oktober 2016

Cupcakes met pompoen, specerijen en cranberries voor Halloween

Het duurt ongeveer 35 minuten vooraleer het klaar is.

Ingrediënten voor de cupcakes:
x 175 ml zonnebloemolie
x 175 g licht bruine basterdsuiker
x 3 grote eieren
x 1 tl vanille extract
x 200 g geroosterde pompoenpuree
x 125 g cranberries (gedroogd)
x rasp van 1 sinaasappel
x 2 tl gemalen kaneel
x 1/2 tl kardemom
x 1 tl anijszaadjes
x 1/2 tl kruidnagel gemalen
x 150 g zelfrijzend bakmeel
x 50 g kastanjemeel
x 1 tl bakpoeder

Voor de botercrème:
x 45 g bloem
x 240 ml melk
x 200 g roomboter (ongezouten) – op kamertemperatuur
x 200 g poedersuiker
x 5 ml vanille extract

Bereiding:
1. Verwarm je oven voor op 180 C en bekleed een muffin vorm met cupcake papiertjes naar keuze.
Giet de olie in een grote mengkom en doe hier de suiker, eieren en vanille bij. Klop dit even goed door, voeg dan de gepureerde pompoen, cranberries en sinaasappelschil toe.

2. Roer de kaneel, kardemom, kruidnagel, anijszaadjes, bloem (beide soorten. Zeef het wel even want kastanjemeel wil nog wel eens klonteren) en zout erdoor. Schep het vervolgens in de klaarstaande cupcake papiertjes. Vul niet helemaal tot de rand maar hou nog een beetje ruimte over. Het rijst als het goed is!

3. Bak de cupcakes voor 25 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal ze eruit en laat volledig afkoelen op een cake-rek terwijl je de botercrème maakt.

Vanille botercrème:

1. Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Roer alles met een garde goed door zodat je geen klontjes hebt. Zet je pan vervolgens op het vuur en terwijl je het verhit blijf je roeren. Het zal vrij snel dikker worden maar blijf rustig doorroeren voor ongeveer een minuut of vijf. Als het kookt zet je het vuur lager. Een kleine prikker moet rechtop blijven staan in je mengsel. Dan weet je dat het dik genoeg is.

2. Doe het over in een kom en dek af met plastic folie. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Ondertussen kun je in een andere kom de boter luchtig kloppen. Voeg dan de poedersuiker toe (let op stuiven!) en het vanille extract en mix tot alles goed is gemengd.

4. Zodra je bloem mengsel is afgekoeld kun je het erbij doen. Mix het geheel vervolgens nog eens vijf minuten flink door en zet de kom weer in de koelkast voor een half uur. Daarna is het klaar om te gebruiken.

Smakelijk!

  • Meriem Ziam, 3 Wet
Dit bericht is geplaatst in recept. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord