dinsdag 10 november 2015

Syriërs laten stem horen in Brussel

SalahSalah Jiblawi is een fiere Syriër in 5OPR. Je ziet hem op de foto aan het werk als reporter voor “Radio Syria”. Hij vertelt over zijn engagement aan signaal-redacteur Mariam Ali.

“De man die ik op de foto interview, is een Amerikaan, Tom, die aan de VUB studeert en die ik op het Sint-Joostplein heb ontmoet. Voor Tom heeft wat er vandaag in Syrië gebeurt,  met het grote politieke schaakbord tussen de VS en Rusland te maken. Dat klopt voor een stuk ook.”

“Wij zijn met 14 Belgische Syriërs in Sint-Joost, ieder met zijn eigen verhaal. De bedoeling is om alle Brusselaars te laten zien, of beter horen, hoe moeilijk het soms is voor mensen die uit Syrië naar hier zijn gekomen. We gaan allemaal ons verhaal vertellen en op basis daarvan maken wij tegen volgend voorjaar één groot verhaal.”

“Radio Syria is een idee is van een Zwitsers journalist. Drie radiozenders doen mee: één in Zwitserland, Frankrijk en Vlaanderen. Ik mag nog niet veel meer over het project vertellen, maar ik weet zeker dat het een groot succes zal zijn.”

“Waarom ik eraan meedoe? Omdat ik ervoor betaald word, maar vooral omdat het over Syrië gaat. Ik ben een fiere Syriër en voel mij verplicht om mee te doen in de hoop dat we iets aan de situatie van de Syriërs kunnen veranderen. Wij willen dat ons stem gehoord wordt. Wij moeten het doen omwille van de mensen die zijn achtergebleven.”

“Ik ben nu twee jaar in Brussel. Ik was in Syrië heel nationalistisch. Ik geloofde in het Groot-Syrië van de Sinaï tot Iran (de hele vruchtbare sikkel, weet je wel), maar nu ben ik wat bekoeld. Ik was vroeger een groot voorstander van Bashar Al-Assad, zoals iedereen in Latakia, aan de kust, waar wij vandaan zijn gekomen. Maar nu ben ik wat realistischer geworden. Sinds ik in Brussel kennis heb gemaakt met tegenstanders van Al-Assad. Dat heeft mij de ogen geopend.”

“Mijn vader woonde hier al tussen 2006 en 2010, hij heeft toen in een klerenbedrijf gewerkt, samen met de hele familie. Eerst is hij naar Latakia teruggekeerd, in 2012 is hij vanwege de oorlog terug naar Brussel gegaan. Hij heeft papieren van asielzoeker gekregen. Ik ben hier nu samen met mijn moeder en mijn broer Abood. Hij zit in 3Toerisme.” En wij voelen ons hier thuis.”

“Ik laat zeker nog iets weten als onze radio on air gaat.”

  • interview: Mariam Ali, 6ASO

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord