dinsdag 26 april 2022 (2)

OP UITSTAP NAAR IEPER & YPRES SALIENT

Christmas Truce 1914 Memorial

Voor mij is dit mooiste en meest symbolische plek: het ‘Christmas Truce 1914 Memorial’ in Mesen. Je kan voor onze groepsfoto een staande paal zien met een bal erop en een sjaal eromheen. Daaronder zien we verschillende ballen met namen van verschillende personen, als teken van herinnering en om eer te betonen aan de soldaten die daar vochten. Iets verder staan drie bunkers, die vandaag gesloten zijn. Er is zelfs een stukje loopgraaf te zien.

Er is een reden waarom die ballen daar zijn. De soldaten dachten in 1914 dat de oorlog voor kerst voorbij zou zijn. Maar op kerstdag had iedereen begrepen dat dat de oorlog nog lang zou duren. Sommige soldaten hebben beslist om mét de vijand een zalige kerst te vieren. Ze speelden voetbal tussen de loopgraven in ‘niemandsland’ en wisselden cadeaus uit. Dat alles was natuurlijk niet naar de zin van de legerleiding. Maar één dag hebben hier informele kerstbestanden plaatsgevonden.

  • Adil Benali, 5HW

Video

  • Samia El Hafidi, 5ECWI

Oorlog blijft angstaanjagende gedachte

Onze uitstap naar Ieper was zeer leerzaam. We hebben veel bijgeleerd. We hebben met onze blote ogen de uniformen, wapens, kanonnen en zoveel meer gezien. Dat was niet alles. We gingen ook naar twee befraafplaatsen: Tyne Cot Cemetery (Commonwealth)  en Langemark (Duitse militaire begraafplaats).

Op Tyne Cot Cemetery zijn soldaten begraven uit de hele wereld. Het is een prachtige plaats. De grafstenen zijn wit en schoon. Er zijn wel veel onbekende soldaten begraven. De Duitse begraafplaats in Langemark was helemaal anders. Daar liggen geen witte, maar donkergrijze grafstenen. Het ligt in de schaduw onder grote bomen.

Je hebt bij die twee begraafplaatsen een ander gevoel en er is een ander sfeer. Het is triestig om te zien hoeveel mensen van onze leeftijd gesneuveld zijn tijdens WOI. Het is ongelofelijk dat er zoveel gesneuvelden waren. De gedachte aan een oorlog is  angstaanjagend.

  • Sami Bhaidani, 5ECWI

Volwassenen verklaren de oorlog,

de jeugd mag vechten en sterven!

Tyne Cot Cemetery is een zeer grote begraafplaats met een terrein van ongeveer 35.000 m² die in Ieper plaatsvindt. Met onze klas zijn we het gaan bezoeken. Het is een Britse militaire begraafplaats waarbij de soldaten uit meerdere landen werden begraven. Er zijn 12.000 doden die begraven zijn en 35.000 namen op de muren waarvan er geen lichaam is gevonden. Deze begraafplaats werd na het oorlog gebouwd en pas op 1927 officieel ingewijd. Er waren soldaten die op onze leeftijd hadden gevochten voor hun land, wat heel dapper is omdat op dezelfde leeftijd ben ik in mijn bed de hele dag aan het rusten. Hiervoor voel ik me dankbaar dat ik niet moet vechten in een oorlog.

  • Safi Oz & Tanish Nath, 5WEWI

Ierse Vredestoren teken van verzoening vandaag

In juni 1917, tijdens de mijnenslag, verjagen Britse eenheden alle Duitsers uit Mesen. Ierland is dan nog Brits. Katholiele soldaten van de 16de Ierse Divisie vechten zij aan zij met de protestante soldaten van de 36ste Ulster Divisie. Aks gevolg van de Eerste Wereldoorlog is Ierland gesplitst. De Ierse Vredestoren symboliseert de hoop op verzoening vandaag tussen beide Ierse gemeenschappen.

De Vredestoren heeft de vorm van een traditionele ‘Round Tower’ en is gedeeltelijk gebouwd met stenen van een Iers armenhuis in Mullingar. De toren ligt te midden van het Ierse Vredespark, waar gedenktekens herinneren aan alle soldaten van het Ierse eiland die hier zijn gevallen. De toren is op 11 november 1998 ingehuldigd door de Ierse president Mary McAleese, de Britse koningin Elizabeth II en de Belgische koning Albert II.

Sindsdien worden hier ieder jaar op 11 november de doden herdacht. Na de splitsing van Ireland van Grote Brittannië, was er veel conflict tussen Noord en Zuid Ireland. Bijna 80 jaar later was het opgelost en dan hadden zij tijd om de vredestoren te bouwen.

  • Hrishav Karki – 5WEWI

Dit is de medische tas Van het Royal Army Medical Corps, te zien in het Flanders Fields Museum, dat we hebben bezocht, als een belangrijke herinnering.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Deze tas wordt ook” Shell Dressing Haversack” genoemd. Ze werd door de brancardiers gebruikt om een schaar, morfine, verbanden en ander materiaal in te steken, waarmee ze eerste hulp verleenden.

  • Assala Madi, 5wewi

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.