woensdag 27 april 2022

OP UITSTAP NAAR IEPER & SALIENT (2)

Een stad waar de oorlog alles heeft verwoest.
Een stad die ons de kans geeft om de gesneuvelden te herdenken.
Een stad waar alleen God weet wie daar begraven is.

Ieper…

Een stad vol herinneringen.

  • Firdaous Fayzi, 6WEWI

 

Toen ik op Tyne Cot aan-kwam, was ik verrast. De koude cijfers uit de les geven je geen idee hoeveel mensen er gedood zijn. Het is echt een park met veel witte graven en van sommige soldaten weten we niets. In het midden van het park staat een groot wit kruis met een zwart zwaard in het midden. Dit betekent dat hun graf voor elke religie geldt.

  • Yucheng Huang, 6WEWI

Het bezoek aan de begraafplaatsen is interessant. Het doen ons denken aan al die soldaten die omgekomen zijn tijdens de oorlog, aan al die moeilijke tijden, maar met veel herinneringen. Zelfs de soldaten die heel jong waren zijn omgekomen, ze hebben niet kunnen genieten van hun leven als we het doen. Het is indrukwekkend dat er zoveel oorlogskerkhoven zijn in de omgeving van de stad.

  • Amisha Kaur Nath, 6WEWI

 

 

Op Tyne Cot liggen duizenden soldaten die tijdens het Eerste Wereldoorlog gestorven zijn. We vonden het uitstap naar Ieper één van de beste die we ooit hebben gedaan. Het is een prachtige en aandoenlijke stad. We wisten niet dat er in België zo een mooie stad bestond. We hebben ook veel bijgeleerd over monumenten en personen van WOI. Dankzij dit uitstap hebben we nu een ander inzicht in het leven.

  • Ayoub El Ghajji, 6ECMT

De loopgraven zijn diep maar er  waren planken tijdens de Eerste Wereldoorlog zodat de soldaten hun voeten niet altijd in het modder moesten zetten. Er waren veel ziektes en ongedierte waaraan soldaten gingen sterven. Omdat de planken er niet meer zijn lijken ze nog dieper. Het was indrukwekkend dat ik de loopgraven in het echt heb kunnen zien.

  • Nadia Alves Mehmood, 6HW

 

 

 

 

Deze dag in Ieper was een leerzaam experiment. Zoveel geschiedenis met verschillende nationaliteiten in maar een stad. Zelfs al zijn we in België, we kunnen hier doden uit heel de wereld bezoeken.

  • Bader Mokhles, 6WEWI

Het bezoek aan de verschillende begraafplaatsen heeft ons doen beseffen dat het leven aan een zijden draadje hangt. De overleden soldaten waren bijna allemaal tieners. Ze hadden misschien dezelfde hobby’s als wij, gingen ook naar school, hadden vrienden. Maar een lang leven hebben ze niet genoten, noch van kleine momenten zoals samen lachen met je vrienden. Het maakt ons bewust van hoeveel geluk we hebben over iets dat we als vanzelfsprekend beschouwden. We moeten genieten van de momenten, hoe klein ook, alsof het je laatste zijn.

  • Anissa Sahli, 6EcWi & Sarah Rektouti, 6HW

Ik heb veel geleerd, zowel over Ieper, maar ook over haar geschiedenis. Van alle steden, musea enzovoort die ik in mijn schoolcarrière heb bezocht, waren Ieper, zijn museum en de plaatsen van herinnering, zoals hier de Ierse Vredestoren, de mooiste die ik al heb bezocht.

  • Selma Benaisa, 6ECMT

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in evenement, uitstap. Bookmark de permalink.