vrijdag 13 mei 2022

Leerrijke cultuurdag in Antwerpen

Op vrijdag 13 mei zijn we met heel 5TSO en 5ASO naar Antwerpen geweest.

We hebben eerst het MAS bezocht, het Museum Aan de Stroom. Nadien hebben we een boottocht gedaan. Tijdens de boottocht kregen we veel uitleg van een gids. Hij vertelde telkens wat we konden waarnemen als we naar links of rechts keken en kregen informatie over de havenbedrijven en -fabrieken.


Om af te sluiten zijn we naar het Red Star Line-Museum gegaan. Dat is een Museum waarin je je kan verdiepen in de verhalen van landverhuizers.

De familie Moel op de foto is een familie dat uit Oekraïne komt. De familie telt vier kinderen. Ze leven helaas zonder de vader, die is al in Amerika en stuurt geld naar de familie. Met dat geld kunnen ze naar Amerika gaan, maar het is wel een gevaarlijke reis. Ze nemen de trein tot in Antwerpen en dan nemen ze een boot van de Red Star Line. In Amerika moet je gezond zijn. Ita had een oogziekte, daardoor mocht zij niet in Amerika blijven. Haar moeder stuurt haar alleen terug. Ita verblijft weer zes jaar zonder haar familie in Antwerpen. Als ze na een tijdje weer door een dokter is gecontroleerd en ze  niet meer ziek is, vertrekt zij ook.

We konden zelfs de geur van mensen in die tijd rieken: zij geurden naar azijn en benzeen!

Het is allesbehalve een saai museum, waarbij je enkel naar dingen moest kijken, maar je kon ook echt luisteren naar verhalen via een koptelefoon, naar filmpjes kijken.

Het was zelfs een hele fijne, leerrijke uitstap.

  •  Kenza Frij, Kimberly Detobel en Eva Engonga Bekale, 5DVa

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.