maandag 26 september 2022

6ASO is buurtambassadeur

Het heeft pijpenstelen geregend vandaag, maar wij van 6 ASO zijn er toch op uitgetrokken om videoreportages te maken over het onroerend erfgoed in de omgeving van Porta, op en rond de Ninoofsesteenweg. Hieronder lees je ons verslag. De montage volgt op 18 oktober.

Ons groepje is het platteland in Molenbeek gaan bekijken. We zijn langs het Albertpark gegaan, waar we dit standbeeld van koning Albert I hebben gevonden. Het verhaal daarover vertellen wij in de videoreportage.

Albert I is de derde koning van België. Hij wordt ook de soldatenkoning genoemd, want hij regeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd onverwachts koning want de tweede Belgische koning Leopold II was  zijn nonkel, maar diens zoon is gestorven.

We zijn ook naar het Marie-Josépark gaan filmen. Er is een voetbalveld, er zijn bomen en open ruimtes en een combinatie van reliëfs. Er zijn ook drie vijvers.

‘Buurtambassadeurs’ is een leuke opdracht en wij hebben veel bijgeleerd over de geschiedenis van de plaatsen in onze schoolbuurt.

  • Assala Madi, 6WeWi

De huizen aan het Weststation zijn gebouwd door Naamloze Vennootschap der Werkmanswoningen. In totaal zijn er zestien woonpaviljoenen, waarvan er nog dertien overblijven. Een paviljoen bevat vier woningen onder één dak en vier afzonderlijke tuinen rondom het huis.

Dit gebouw achter ons is een hooggebouw met vlakke gevels. Het bezit identieke ingangen en vensters en ritmische gevelelementen. Dat zorgde voor goedkopere woningen. Het gebouw is in 1952 gemaakt door architect Van Damme.

  • Safi Oz, 6WeWi

Tuinwijk Moortebeek

Wij zijn we naar de tuinwijk Moortebeek geweest als Buurtambassadeurs. Hier zullen jullie een paar foto’s die we er hebben genomen.

Op de foto zien jullie een voorbeeld van hoe een ‘gang’ er vroeger uitzag. Hier leefden arbeiders met een laag loon en met ongeveer 300 mensen in een klein gebied. Het was een lelijke, arme en vuile omgeving. Er ontstond ziekte door de vuilheid.

Hier zien jullie een L-vormig gebouw. Dit is nu een bureau geworden om huizen te huren. Vroeger had het niet dezelfde functie. Het was vroeger een winkelcentrum, maar dat is gesloten. Er was ook een apotheek maar die slaat in het jaar 2014.

         

Hier zie je Le Chalet De Moortebeek, waar vroeger feesten werden georganiseerd. Nu kan je ook sportlessen volgen van Aikido.

Zoals jullie hier op deze foto kunnen zien, zien jullie een voorbeeld van een naamstraat. Deze straat werd genoemd na een bekende Latijnse dichter die Horatius heet. Hij leefde van 64 tot 8 v.C.

Hier bevinden we ons aan het einde van de Shakespearelaan. Dit is niet ver van Peterbos. Eén gebouw telt hier vier woningen.

  • Iman Haji, 6HW
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.