woensdag 12 oktober 2022

Mijn stem, mijn keuze

Wij zijn met 6-ASO gaan stemmen (bijna echt)!

We hebben in het Brussels parlement een leuk experiment beleefd samen met twee Franstalige scholen uit Brussel. Na deze uitstap zijn we meer te gekomen over de Belgische politieke instellingen en over wat mensen van de Brusselse politiek verwachten. We hebben zelf een partij opgericht en haar standpunten verdedigd en zo inzage gekregen in de rol van de partijen en zelfs in de betekenis van de verschillende politieke kleuren.

Dit zijn wij, 6-ASO, op het terras van het Brussels halfrond, met de Brusselse stadhuistoren achter ons.

We mochten zelf een politieke partij oprichten met een slogan en een passend logo. Daarbij moesten we de andere leerlingen overtuigen om op ons te stemmen door te vertellen waarin en hoe wij verandering wilden brengen. De workshop eindigt met een korte quiz met allerlei vragen over het stemmen.

Dit is de affiche van de tweede politieke partij van SGI: FUTUR(E)

Het is altijd tof om eens de plaats in te nemen van de Brusselse volksvertegenwoordigers. We hebben in het begin een beetje uitleg gekregen. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan. We moesten in groepjes werken en we drie prioriteiten kiezen. We moesten oplossingen vinden voor die prioriteiten, hoe we die oplossingen betaalbaar zouden houden en vervolgens gaan spreken voor iedereen.

Na het groepswerk gaan twee leden naar voren om te praten over de drie prioriteiten en zoveel mogelijk mensen te overtuigen zodat ze op ons zouden stemmen. We moesten in hokjes gaan stemmen voor één van de negen partijen die zo waren voorgesteld. Iman en Iman waren de vertegenwoordigers van de partij FUTUR(E). Zij hebben gewonnen en dat is echt leuk!

Zo is dit toffe experiment een simulatie geworden voor de verkiezingen die er in 2024 aankomen.

  • Ines Bouraq en Iman Hajji en Iman Zerouali, 6HW
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.