dinsdag 8 december 2015 (1)

Nepal, de ultieme reis

arn3Lerares Karine Arnoldi heeft al heel wat jaren op de teller staan in Sint-Guido. Tijdens vakanties leeft zij zich uit met reizen en, sinds enige tijd, ook met reizen begeleiden. Zij gidst Belgische groepen over de hele wereld, maar vooral in Azië. “Ik hou van de wereld, van mensen, stammen en adembenemende landschappen, ik wil ondergedompeld worden in andere culturen, geuren en kleuren,” zei zij in juni in een gesprek met nu oud-leerling Nico Gambino (6 ASO).

Heel erg is de recente aardbeving in Nepal?

Verschrikkelijk! Ik heb er vele vrienden, zij zijn bijna familie. Gelukkig is iedereen die ik ken, ongedeerd. Maar hun huizen zijn bijna allemaal vernield. Ik ben volop bezig met geld in te zamelen en voordrachten te geven. Want naast de inkomsten uit het toerisme is het voor de hardwerkende Nepalezen belangrijk voor hun fierheid en vertrouwen dat toeristen niet wegblijven. Nepalezen zouden geen Nepalezen zijn als ze bij de pakken zouden blijven zitten. Zij gaan er terug keihard tegenaan: ‘The Sun will Rise Again!’

Wat vindt u fijn aan reizen?

Alles. De schitterende grootsheid van de natuur, de authenticiteit van de bevolking, andere culturen leren kennen, maar ook het fysieke, zoals na een inspanning een top of een bergpas bereiken.arn1

Waar bent u zoal geweest ?

Ik ben beginnen reizen in landen waar je tegelijk een grote authenticiteit vindt bij de bevolking en een mooie natuur, vooral in Afrika, de Arabische landen, Azië en Latijns-Amerika. Ik heb intussen twee keer een jaar lang in Nepal en India gewoond en gewerkt. Van alle landen heeft Nepal het meest mijn hart gestolen.

En van Nepal vooral Mustang?

Mustang is mijn meest favoriete bestemming en trekking die ik begeleid. Mustang is het laatste verboden, kleine koninkrijkje, gelegen in het noorden van Nepal aan de grens met Tibet. Nergens ter wereld vind je in twee weken tijd nog zo’n grote verscheidenheid aan landschappen: de woestijn in al zijn kleuren, besneeuwde bergen, Boeddhistische kloosters, de authenticiteit van de mensen, kleine dorpjes.

Waar reist u dit jaar naartoe? arn2

Tijdens de voorbije paasvakantie naar Bhutan, nog een klein onafhankelijk, restricted landje in de Himalaya. In juli reis ik naar Noord-India: Kashmir, Zanskar, Ladakh en in augustus uiteraard naar Mustang.  

Wat bedoelt u met authenticiteit?

Daarmee bedoel ik vooral het “authentieke” bij de bevolking dat waarschijnlijk binnen enkele jaren niet meer zal bestaan door allerlei dingen, zoals toeloop van toeristen, aanpassing aan de westerse wereld, technologische evolutie.

  • Nico Gambino

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord