maandag 1 februari 2016 (2)

De leerlingen van 3HW hebben een dag op de redactie van een jongerenmagazine gewerkt. Ze kregen een lezersbrief van een tiener die met een probleem worstelde. Hun taak was om een gepast antwoord op de brief te schrijven. Lees mee wat Jasmina aanraadt aan Chloë…

Beste Jasmina

Ik maak me zorgen over mijn zus Chinouk. Ze heeft een vriendje, wat op zich wel leuk is. Maar ze laat zich te veel doen door hem, vind ik. Ze is dolverliefd en vindt haar vriendje fantastisch. Elke avond zitten ze te skypen. Vroeger liep ik vaak zomaar haar kamer binnen, dat vond ze nooit erg, maar nu wil ze dat ik klop voor ik binnenkom.

Ik liep eens zomaar binnen toen ze aan haar laptop zat, en toen trok ze vlug haar T-shirt naar beneden. Ik denk dat ze soms meer toont via de webcam dan ze zou moeten doen. Vind je ook niet dat ze daarmee moet opletten? Je hoort soms van die verhalen van jongens die het uitmaken met hun liefje, en daarna sexy foto’s of filmpjes op het internet zetten. Dat lijkt me vreselijk. Wat doet dat met een meisje dat zoiets meemaakt? Kun je dat melden bij de politie? Heb je geen tips die ik kan geven aan mijn zus, over veilig internetten?

Chloë

—————————————————————————————

Beste Chloë

Ik heb je e-mail onlangs gekregen. Ik snap heel goed waarom je je zorgen maakt over je zus. Je moet begrijpen dat je zus gewoon een beetje “fun” probeert te hebben. Toch moet ze beseffen dat internet niet zo veilig is als ze denkt. Er zitten overal hackers, die kunnen inbreken op jouw computer of die van je zus om persoonlijke informaties te achterhalen. Het zijn niet alleen je eigen vrienden die je foto’s zien. Er zijn personen die foto’s zoeken en die op foute websites zetten. Of zoals jij zei, jongens die het uitmaken met hun liefje en daarna uitdagende foto’s of filmjes op het internet plaatsen. Ik wil jouw zus niet beoordelen, maar ze moet een beetje oppassen met wat ze doet voor de webcamera. Hoelang kent ze die jongen al, kent ze hem zo goed dat ze zich voor hem moet uitkleden? Vertel je zus op een vriendelijke manier dat ze misschien een beetje te ver gaat. Hoe dan ook kunnen er fatale dingen gebeuren met dit soort informatie. Pesten of uitlachen via internet (het zogenaamde “cyberpesten”) kan ook nare gevolgen hebben: je voelt je vernederd of je wordt uitgescholden. Zulke dingen kunnen jouw leven echt veranderen. De slachtoffers beginnen moe te worden, denken dat ze niets meer waard zijn of denken dat ze alleen problemen veroorzaken. Beter die dingen te vermijden! Hierbij een paar goede tips om dit soort problemen te vermijden:

  • Als je gepest wordt via internet met foto’s of scheldwoorden , bewaar dan het materiaal. Bewaar alles waaruit blijkt dat je gepest wordt.
  • Denk goed na als je de webcamera gebruikt. Er zijn hackers die kunnen inbreken op jouw computer.
  • Deel geen persoonlijke gegevens met anderen, ook niet als er iemand erom vraagt.
  • Laat jezelf door niemand misleiden.

Ik hoop dat ik hiermee je zus kan helpen. Praat eens rustig met je zus, confronteer haar met de gevaren van internet. Jaag haar echter niet op stang. Ik hoop dat ik je niet bang heb gemaakt, maar dat ik je geholpen heb.

Groeten, Jasmina Mani♥♥♥♡♡♡

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in (beeld)verhaal. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord