maandag 23 mei 2016

Enquête:

62 % leraren Sint-Guido heeft al eens last van stress

Voor gedragswetenschappen hebben wij van 3HW een enquête gedaan over stress bij de leerkrachten op onze school. En wat blijkt? De meeste leraren, 62%, hebben één of meermaals per week last van stress.

Vierentwintig van onze negenentwintig ‘respondenten’ antwoorden op onze enquête dat zij wel eens last van stress hebben door het werk. Bijna 52% zegt nochtans genoeg vrije tijd te hebben voor zijn of haar hobby’s. Er zijn natuurlijk ook leerkrachten die stress krijgen van een gebeurtenis, zoals een aanslag.

Onze enquête past in gedragswetenschappen binnen de lessen over de ontwikkeling van de volwassene. Wij hebben onze vragenlijst voorgelegd aan 29 leerkrachten, van wie 2 mannen en 27 vrouwen.

Stress heeft bepaalde effecten op mensen. Volgens ons onderzoek gaat 44% van onze ‘respondenten’ minder met anderen praten omwille van stress en voelt 14% zichzelf onbekwaam. Voorts krijgen sommigen stress van op reis te gaan, op tijd te moeten komen, maar ook van geld, kinderen en het huishouden.

“de meeste leraren eten hun stress weg (55%)”

Mensen hebben verschillende manieren om met hun stress om te gaan. Uit onze enquête blijkt dat de meeste leraren hun stress weg eten (55%) en/of sporten (69%). Andere strategieën zijn: webshoppen, fantaseren, bidden, koken, creatief bezig zijn of praten met vrienden.

Wij hebben ook gevraagd of stress een invloed kan hebben op de prestaties op het werk en zagen dat 69% van de leerkrachten eigenlijk nog nooit ervaren heeft dat ze het werk niet meer aankonden. Mogen wij daaruit besluiten dat 31% al minstens één keer het werk niet meer heeft aangekund?

Van de negenentwintig deelnemers hebben er vijf al eens professionele hulp gezocht vanwege hun stress, tegenover vierentwintig deelnemers die nog nooit een arts of psycholoog hebben bezocht. Wij vroegen ons ook af of iedereen wist wat een burn-out is. Nu weten we dat 51% van de leerkrachten er ooit al van gehoord heeft. Slechts 3% weet niet wat het is, maar 44% kent de betekenis van het woord heel goed.

Welk effect heeft stress op ons? De meesten (76 %) denken dat stress gezond kan zijn, al hangt dat toch sterk van de situatie af. Als we naar de resultaten kijken, zien we dat de meeste mensen zich moe voelen bij stress. Een klein deel voelt zich zelfs gedemotiveerd. Ze voelen zich nerveus, geprikkeld, chaotisch in het hoofd of krijgen er maagpijn van.

Tot slot: hebben tieners ook te kampen met stress, en evenveel als volwassenen? Onze leerkrachten vinden dat zíj meer stress hebben dan wij. Maar ze moesten eens weten…

  • Jasmina Mani, David Alazaroae, Sélèna Muñoz Sanchez, 3HW

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in onderzoek. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord