dinsdag 31 mei 2016

Aangrijpende uitstap naar de Eerste Wereldoorlog

WP_20160531_12_20_17_Pro

“Lentebloemen in het natte gras tussen de rijen kruisjes van Saint-Charles-de-Potyze, de Franse dodenakker bij Ieper.” Mooie foto van MEHDI ABDALLAH, 5HW

Wij zijn vandaag met 5 & 6 ASO en Handel naar de ‘plaatsen van herinnering’ van WOI in Ieper en de ‘Ieperboog’ geweest. In de klas iets over de Eerste Wereldoorlog horen en zien, is één ding.

Maar ter plekke geconfronteerd worden met begraafplaatsen en loopgraven geeft een totaal andere, onbeschrijflijk sterke indruk. Hier komen mensen naartoe uit Nieuw-Zeeland en Australië, uit India en Pakistan, Zuid-Afrika, Ierland en Canada. Alleen op de kusten van Normandië, in Auschwitz en Hiroshima kan je de oorlog nog even sterk nabij voelen als tussen de tien-duizenden grafstenen in de buurt van Ieper.

Snapchat-4440216330860499102

“Ik heb mijn rode poppy hier gelegd omdat het een Aziatisch graf is en omdat er niet zoveel Aziatische graven zijn.” LISA NIVONSAY, 5HW. Op de grafsteen staat dit spreekwoord in Chinese karakters gebeiteld: “Een goede reputatie gaat eeuwig mee.”

Wij hadden elk een poppy van papier mee, om op een plek achter te laten die ons het meeste aansprak. Eerst bezoeken we de begraafplaats ‘Hyde Park Corner Cemetery’ in Komen-Waasten met het graf van de jongste Britse soldaat Albert French, 16 jaar. Terwijl wij allemaal nu al langer hebben geleefd. Daar zien we toevallig een achterneef van één van de vermisten, een Engelsman, die speciaal naar hier was gereisd om de naam van zijn oudoom op het ‘Monument of the Missing’ te zien. Er staan meer dan 11.000 namen van vermiste militairen uit het Britse Gemenebest. Dat omvat niet alleen Groot-Brittannië, maar ook Australië, Canada, Indië, Nieuw-Zeeland etc. Hiernaast de grafsteen van een Aziaat van het ‘Chinese Labour Corps’, waar Lisa haar poppy achterliet, zie foto links.

Snapchat-4709783692613927432Afbeelding(4)Afbeelding(11)

Afbeelding(1)

Monument of the Missing, onderweg in Komen-Waasten, foto van ANDREEA NAVALA, 5HW: met de namen van ruim 11.000 soldaten, die na 100 jaar nog steeds vermist zijn. “De ochtendlijke mist draagt op een heel bijzondere manier bij aan de sfeer.”

Snapchat-8062816101221829763

“Felgekleurde poppies (Engels voor papavers of klaprozen), het symbool van de Eerste Wereldoorlog ‘In Flanders Fields,” XAVIER TONLA, 5HW

Afbeelding(7)Na de middag en het ‘In Flanders Fields Museum’ in Ieper – de meesten onder ons waren opmerkelijk stil – zijn wij nog naar ‘Lijssenthoek‘ gereden, voorbij Poperinge, op 15 km van het front, waar in de Eerste Wereldoorlog een Brits militair hospitaal stond en vandaag de tweede grootste Britse begraafplaats in de streek. Met de graven, dicht bij elkaar, van vele duizenden Franse en Gemenebest-soldaten, enkele Duitse krijgsgevangenen, joodse soldaten met een davidster en onder anderen ook een hindoe-chauffeur en Aziaten, zie foto’s. Eigenlijk hadden wij nog geluk met het weer, met ’s middags af en toe een korte opklaring. Alleen jammer dat vanwege de staking niet alle leerlingen vanochtend op school zijn geraakt.

Snapchat-2165223936890363986

A-frames in het Duitse loopgravenstelsel van Bayernwald (in Heuvelland), na 100 jaar waarschijnlijk de meest authentieke loopgraven, niet alleen in de Ieperboog, maar overal ter wereld.

  • tekst : Shreya Shakya, 5ASO

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord