vrijdag 10 juni 2016

“Het voelt onwennig om nu met pensioen te gaan” (Ria Van Der Voort)

Onderwijs was niet haar eerste keuze. Toch was haar vader onderwijzer en droomde hij ervan dat één van zijn kinderen in zijn voetsporen zou gaan. Nu Ria Van Der Voort met pensioen gaat, blikt zij met gemengde gevoelens terug op haar schoolcarrière. “Mijn hart ligt nog steeds in de geestelijke gezondheidszorg,” geeft zij toe.

image(1)Voor Sint-Guido heeft ze een functie als verantwoordelijke bij De Sleutel, een instelling voor verslavingszorg, opgezegd, omdat die niet meer te combineren viel met een gezin met vier jonge kinderen. “Ik had toen al aan preventie gedaan in scholen en vond dat boeiend en leerrijk. Zo ben ik op onze school terecht gekomen.”

Ria: “In mijn job als docent verpleegkunde heb ik het métier van kennis overdragen op een heel toffe manier weten samen te brengen met mijn ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Als ik ergens spijt van heb, dan dat mijn vader dat niet meer heeft mogen meemaken. Zelf heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze. Wel integendeel.”

Hoe voelt u zich nu u met pensioen gaat?
Nogal onwennig. Had ik de keuze gehad, zou ik eigenlijk nog steeds mijn lessen psychiatrie verder geven en ook nog wat studenten begeleiden in de stages geestelijke gezond-heidszorg.

Welke zijn uw plannen voor de toekomst?
Ik wil zeker nog verder mijn kennis van de geestelijke gezondheidszorg verdiepen en vergroten. Voorts wil ik graag veel reizen. IJsland en Nieuw-Zeeland staan nog op mijn verlanglijstje. Last but nog least wil ik naar de zee verhuizen.

Hoe kijkt u terug op uw jaren op Sint-Guido?
Met gemengde gevoelens. Heb hier heel leuke momenten meegemaakt, maar ook wel veel moeilijke.

Wat hebt u zelf bijgeleerd op onze school?
Omgaan met de diversiteit en de verschillende culturen binnen onze school, wat ik als een persoonlijke verrijking ervaar.

Hoe zou u onze school Sint-Guido typeren?
Een school waar elke student kansen krijgt om zich te ontplooien. En daarbij alle mogelijke ondersteuning krijgt om zijn of haar doelen te bereiken.

“Mijn norm is steeds geweest of ik voldoende vertrouwen in de student had om ook aan mij of mijn familie zorg te bieden”

Waarom was u eerder streng als leerkracht?
Ik ben een strenge leerkracht, maar heb steeds rechtvaardigheid nagestreefd. Streng zijn is voor mij een bewuste keuze. Niet iedereen is geschikt om in de zorg te werken. Mijn norm is steeds geweest of ik voldoende vertrouwen in de student had om ook aan mij of mijn familie zorg te bieden. Indien ik daar negatief op moest antwoorden, vind ik ook niet dat ik het recht heb om andere mensen aan die personen toe te vertrouwen.

Welke was uw beste ervaring op Sint-Guido?
Het eerste jaar op onze school werd ik ingeschakeld in 5 en 6OPR. Dat was voor mij de eerste kennismaking met een technische richting, die ik absoluut niet kende. Ik heb hun eindproef met veel enthousiasme, maar ook met vallen en opstaan, begeleid. Op de diploma-uitreiking werd ik daar met een prachtig bloemstuk voor beloond.

Wat is uw slechtste ervaring geweest?
Soms had ik het gevoel dat ik mijn kwaliteiten niet echt tot uiting kon laten komen. Naar mijn gevoel had ik meer kunnen bijdragen aan het onderwijsproject van Sint-Guido. Ik had voor ik in het onderwijs begon te werken, dus jaren in de verslavingszorg gewerkt en heb veel preventieprojecten gedaan in scholen. Ik vind het jammer dat Sint-Guido van die kennis nooit echt gebruik heeft gemaakt.

Hoe lang heeft u op Sint-Guido gewerkt?
Ik ben begonnen in Sint Guido via de leerkrachtenpool en het jaar daarop ben ik full time in Sint-Guido begonnen. Zo ben ik 17 jaar aan onze school verbonden geweest.

Waren het de beste jaren van uw leven?
Neen, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat mijn leven op persoonlijk vlak toen heel erg is veranderd. Je persoonlijk en professioneel leven hebben ongetwijfeld een invloed op elkaar.

Wie of wat zal u het meeste missen?
Mijn contacten met studenten verpleegkunde, mijn lessen psychiatrie, mijn stage-begeleidingen in verpleging en verzorging, en zeker mijn fijne collega’s van verpleegkunde en vele andere mensen met wie ik op een zeer aangename en fijne manier heb mogen samenwerken.

Geniet met volle teugen van uw pensioen, de wereld en de zee!

  •  foto: Soumaya Bakour, OOG; tekst: Ihssane Ouriaghli, 6WeWi

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord