woensdag 22 februari 2017

Oog in oog met Picasso

Wij van 5 en 6ASO zijn gisteren de Picasso-tentoonstelling in Bozar  gaan bezoeken.

Zwart/wit: leven en dood, licht en donker of nog: de essentie

Daar hebben wij niet alleen veel informatie over zijn  leven en artistieke achtergrond gekregen, maar vooral met onze ogen gekeken naar zijn kunst. Tijdens de lessen geschiedenis en esthetica hadden wij zijn technieken al besproken en geanalyseerd, hoe die door de tijd veranderen en de betekenis daarvan.

De schilder, zijn vrouwelijke helft en zijn muze(s)

Picasso maakte niet zomaar schilderijen of sculpturen: zij verwijzen naar zijn persoonlijke (liefdes)leven. De tentoonstelling brengt 80 beelden van de Spaanse kunstenaar, maar ook enkele schilderijen, keramiek en objecten van Afrikaanse en Oceanische kunst uit zijn privé-collectie, in een chronologisch en thematisch pad samen.

De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) wordt beschouwd als één van de grootste schilders van de 20ste eeuw. Toch was hij ook een begenadigd beeldhouwer, voortdurend op zoek naar nieuwe technieken en materialen.

Prachtig beeld van Marie-Thérèse, de “eerste” vrouw van zijn leven

Na het New Yorkse MoMa en het Parijse Musée National Picasso, komen 80 sculpturen van Picasso voor het eerst naar België. Bozar stelt ze tentoon in dialoog met zijn schilderijen, aardewerk en kunstvoorwerpen uit de privéverzameling van de kunstenaar.

“Picasso werd opgeleid in tekenen en schilderen aan de Academie voor Schone Kunsten, maar beeldhouwen heeft hij nooit gevolgd”, legt Cécile Godefroy uit, co-curator van de tentoonstelling. “Daarin is hij autodidact. Maar dan is Picasso één van de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw, omdat hij de grenzen heeft verlegd.”

Monument voor zijn vriend Apollinaire: cadavre exquis = wij zijn onze “afdruk in de ruimte”

Het verloop van de tentoonstelling hangt een beeld op van de diversiteit en verscheidenheid aan technieken van de kunstenaar, die werkte met klei, brons, houtsnijwerk, kubistische assemblages, draad en sculpturen van gelast ijzer, zoals in het prachtige monument voor Apollinaire, zie foto hieronder.

Mijn andere persoonlijke favorieten, naast de foto’s, zijn: “The Woman in the Garden” (1929), “Bull’s Head ‘(1942) en” The Man met schapen’ (1943).

  • Hakim en Hana van 5ASO

Ik vond het superleuk hoe Picasso 2D tot stand bracht. Zijn kunst is gebaseerd op volkskunst en kindertekeningen. Hij durft zijn emoties te tonen. Ik ben gefascineerd door zijn liefde voor vrouwen. In zijn sculpturen beeldt hij vrouwen uit zonder hoofd. Wat ik ook tof vond, is dat wijzelf aan het werk konden gaan, zoals met een staaldraad om een ‘cadavre exquis’ te maken. Of met plasticine een beeld vormen met je duimen: zo leg je je gevoelens in de klei. Met enkele simpele sleutels, zoals wit/zwart = vrouw/man, leven/dood, licht/donker, kan je Picasso’s kunst ontcijferen. De gids hielp ons daar uitstekend bij. Het werd een beklijvend bezoek.

  • Hamid, 5ASO

Picasso’s verleidelijke vrouwen

Wij hebben gezien hoe Picasso na enkele jaren een andere richting insloeg en een andere stijl uitrolde. De gids wist veel over Picasso, maar nam ons vooral mee naar zijn werk. ze moedigde ons ook goed aan, gaf ons zelfvertrouwen en dat hielp om de kunstwerken te ontdekken. En de vrouwen ook, die zijn in mijn geheugen geprent. 

  • Hicham, 5ASO

Picasso heeft niks realistisch. Daarom hou ik niet van hem. Alleen het schilderij “Vrouwen die zich opmaakten” vind ik wel mooi.

  • Ramize, 5ASO

Het was een lust om naar Picasso te gaan kijken!

  • Dries, 5ASO

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord