dinsdag 25 september 2018

Wij zijn met 70 Okanners

Het schooljaar is nog maar enkele weken jong en onze school telt al 70 okan-leerlingen en 5 klassen. De kleinste klas is die van de analfabeten, ze zijn nu met 7.

De andere klassen tellen wel wat meer jonge studenten, maar een zesde klas is op komst. Op een totaal van 300 op de Dokter Jacobsstraat is dat een flink percentage. Reken maar uit hoeveel.

Alle werelddelen behalve Australië zijn weer vertegenwoordigd. Albanië, Roemenië, Polen, Bulgarije, Spanje en Moldavië zijn de  Europese landen. Nieuw is dat ook Frankrijk twee broers, Oracle en Elohim, naar ons landje stuurt.

Uit Azië komen de Turken, de Syriërs, de Iraniërs, de Irakezen, de Afghanen en de Pakistanen. In het grote Afghanistan worden veel talen gesproken, maar het Dari en het Pasjtu zijn de belangrijkste.

Ghana, Nigeria, Guinea Conakry (met 8 talen) en Marokko zijn de Afrikaanse naties.

De leerlingen van de Amerikaanse landen komen al jaren uit Zuid-Amerika: Brazilië, Colombia, de Dominicaanse Republiek en Ecuador. In dit laatste land is het Quechua, een Indiaanse taal, en de tweede taal van het land. Zo vertelt Carlotta uit okan 1.

Okan 1 is op dit moment de klas die het verst gevorderd is. Deze  leerlingen  zijn vorig schooljaar begonnen, maar zijn nog niet klaar om naar een gewone klas te gaan. Dit laatste  is de bedoeling van okan. De landen van  herkomst van de okanleerlingen kunnen veranderen, indien zich  ergens conflicten of economische problemen voordoen.

Signaal wenst alle leerlingen veel geluk in België en op het Sint-Guido-Instituut.

Dit bericht is geplaatst in dagboek. Bookmark de permalink.