vrijdag 18 oktober 2019

Jezidi, ja wadde!

Beste lezers

Herinneren jullie je de tv-beelden van de jezidi’s nog?  Enkele jaren geleden haalden zij het nieuws, toen zij in Irak en Syrië halsoverkop voor de strijders de Islamitische Staat (IS) moesten vluchten. Met helikopters werden hele jezidi-dorpen geëvacueerd.

Momenteel is Turkije  een oorlog begonnen tegen het Koerdische deel van Syrië. Op onze school zijn heel wat Turkse en Koerdische leerlingen.

In België is ook een gemeenschap van jezidi’s, ze hebben in Luik zelfs een eigen centrum. Ook op school is een leerling van deze oude, kleine godsdienst. Zij leert Nederlands. Toch zijn er ongeveer twee miljoen volgelingen, verspreid over de twee genoemde landen en de gemeenschappen die gevlucht zijn.

De jezidi’s noemen zich “ezidi” wat in het Koerdisch ‘volk van God’ betekent

Tijd voor een klein interview. Ze verblijft in een centrum, niet ver van onze hoofdstad.

  • Heb je in je land de oorlog met IS meegemaakt? Nee, ik heb de oorlog wel op tv gezien. Ik ben met mijn gezin moeten weggaan van mijn dorp.
  • Waarom ben je hier alleen?  Toen we in Turkije waren, werd ik gescheiden van de rest van mijn gezin. Ik hoop dat ik bij mijn ouders  in België kan wonen.
  • Geloven jullie in 1 god? Ja, er is 1 God, hij maakte de wereld.
  • Bidden jullie 5 keer op een dag? Ik niet, maar andere jezidi’s doen dat wel. We hebben ook een gebedshuis, een soort van kerk en een priester. Je kan kiezen wanneer je naar de ‘kerk’ gaat.
  • Bidden jullie ook tot de pauw-engel? Ja, deze is belangrijk voor ons geloof.
  • Hebben jullie ook een heilige stad of plaats? Ja, maar ik ben de naam vergeten. (Het is Lalish.)
  • Waar woonde je in Syrië? In het Koerdische deel, wij jezidi’s spreken en bidden in het Koerdisch. We bidden in de richting van de zon.
  • Is je familie rijk of arm? Mijn familie is eerder arm, weinig jezidi’s zijn rijk.

Nog een klein beetje uitleg. De jezidi’s noemen zich “ezidi” wat in het Koerdisch ‘volk van God’ betekent. Het grootste deel van de Koerden is moslim en zij bidden in het Arabisch. Het jezidigeloof  vermengt christelijke, islamitische, joodse en andere elementen. Zo komt het doopsel van de christenen en  het 5 keer op een dag bidden komt van de moslims. Het geloof in de reïncarnatie of de wedergeboorte in een ander wezen plus een soort van kastensysteem komen van het hindoeïme. Ze hebben 2 heilige boeken. De stichter heette Lalish, zijn graf ligt in de gelijknamige plaats.

Er zijn nog andere bijzondere godsdiensten op onze school. Weten jullie wie sikhs zijn?

Maar hier eindigt de godsdienstles voor vandaag. Tot de volgende keer, lezeressen en lezers.

Dit bericht is geplaatst in interview. Bookmark de permalink.