dinsdag 5 mei 2020

Van diverse pluimage

Ik heb voor deze titel gekozen omdat ik vind dat ze onze school perfect beschrijft. Er bestaat reeds een schilderij met dezelfde benaming, geschilderd door Gijsbert Gillisz. de Hondeoeter, dat ik schitterend vind. Hierop zien we letterlijk een landschap met vogels van diverse pluimage.

Wij, zowel leerlingen als leerkrachten, verschillen compleet van elkaar op allerlei vlakken zoals bij voorbeeld achtergrond, levensbeschouwing, huidskleur, leeftijd. Die diversiteit is een troef. Het bepaalt de unieke en eigen identiteit van Sint-Guido.

Voor mijn schilderij heb ik gekozen voor twee vogels. Voor de eerste vogel koos ik de kleuren blauw en oranje, als symbool voor Sint Guido (logo van onze school). De tweede vogel heb ik geel geverfd met groen, omdat Porta 1070 bekend staat voor zijn grote, gele poort. Groen koos ik omdat onze gebouw een passief gebouw is en dat het milieuvriendelijk is.

Maar waarom nu precies vogels? Wel, eerst en vooral vind ik persoonlijk dat vogels veel meer gelijkenissen hebben met de mens dat men denkt. Zo lijkt de manier waarop vogels leren zingen heel fel op de manier waarop wij leren spreken.

De link tussen vogels en de leerlingen van Porta 1070 is dat we ons zo vrij als een vogel voelen. Sint-Guido biedt een zeer ruime keuzemogelijkheden omtrent studierichtingen. Bovendien vind ik dat de directie openstaat tegenover suggesties en heel innovatief is. Onze school vliegt mee met de tijd.

Op onze nieuwe vestiging, nl. Porta 1070, zijn we een klein groepje leerlingen en leerkrachten. Daarom, voel ik, is er meer vertrouwen tussen leerkracht en leerling en dat we meer verantwoordelijkheid en dus ook meer vrijheid krijgen tegenover andere scholen. En dat is fijn.

  • Yasmine Zoufri, 6WEWI

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in tekening. Bookmark de permalink.