woensdag 19 april 2023

Dirk Torfs spreekt in de klas over ‘de rechterlijke macht’

Dirk Torfs, voormalig advocaat en nu voorzitter van het Arbeidshof in Antwerpen, houdt op Porta een lezing over de rechterlijke macht voor de leerlingen van de derde graad. Hij gaat uitvoerig in op het Belgische rechtssysteem, de rechtsstaat, de democratie, de rol van de rechterlijke macht en het belang van de grondwet.

Rechter Torfs (r) legt de eed van trouw aan de grondwet af ten overstaan van het staatshoofd. Concreet betekent het dat hij zich beperkt tot het beetje macht dat de grondwet hem uitdrukkelijk toekent en dat hij de mensenrechten zal respecteren, waaronder niet in het minst de vrijheid van mening. Ook koning Filip is zelf maar koning geworden nadat hij diezelfde eed had afgelegd.

Hij heeft ons bovendien geleerd over hoe wij binnenkort gaan mogen stemmen en alles wat wij horen te weten over democratie en over scheiding der machten. Hij heeft laten weten dat wij contact kunnen opnemen bij overtredingen en met wie dat wij contact kunnen opnemen.

Het was een zeer leerzame presentatie. Wij hebben veel informatie gekregen over de Belgische politiek en hoe ze werkt. Het hielp ook dat wij vragen mochten stellen aan hem.

  • Amna Ayub & Iman Zarou, 6HW
Dit bericht is geplaatst in verslag. Bookmark de permalink.