dinsdag 2 mei 2023

5 en 6 DV in Brussel op zoek naar sporen van bezette stad tijdens WOI

We kregen in groepjes van twee of drie een tablet en een luidspreker mee. Via een app op het tablet kunnen we een route volgen die ons dwars door Brussel leidt. Onderweg krijgen we vragen over de bezetting van Brussel van 1914 tot ’18.

De route nam ons mee door het Brussel van toen. Zo konden we zien wat er met de stad gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog. De wandeling gaat over de Eerste Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Brussel. Bij elk van de dertien haltes kunnen we een video-fragment bekijken en daarna op de vragen antwoorden.

Het was een leuke ervaring aangezien we Brussel op een andere manier konden leren kennen. Het leukste was dat we via foto’s en video’s konden zien hoe het eraan toe ging hier in Brussel. Op de vraagjes behaalden we ook een score van 51/51. Het was eens iets anders dan over de oorlog leren achter de schoolbanken aangezien we actief bezig waren gedurende de wandeling. De wandeling duurde ongeveer vijf km, maar het leek veel minder omdat je constant bezig bent.  – Nick Hauben, 6DV

Tijdens de wandeling zijn we het graf van de Onbekende Soldaat tegengekomen, een soldaat dat niet geïdentificeerd is en aan de Congreszuil begraven is. Daar brandt de eeuwige vlam.

We zijn langs het Muntplein geweest, hebben aan de kathedraal het monument gezien van kardinaal Mercier, die zich openlijk tegen de deportatie van Belgen heeft uitgesproken. En de monumenten van koning Albert I en koningin Elisabeth op de Kunstberg.  – Davut Altinbas, 6DV

Het was een heel aangename opdracht, alleen moesten wij veel stappen. Wij zijn in het park begonnen, zijn langs het Centraal Station gestapt en daarna via Brouckère terug naar het Koningsplein. Ik heb vele dingen geleerd en het was echt plezant.

– Haydar Mohamed M Ajbar, 6DV

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in evenement. Bookmark de permalink.