maandag 22 mei 2023

Dekoloniseren rond het koninklijk paleis

Wij zijn met 6ASO en TSO rond het konklijk paleis in Brussel op zoek gegaan naar de talrijke sporen van de kolonisatie van Congo. We zijn met ‘Erfgoedklassen’ langs het Koningsplein, de Naamsestraat, het Troonplein gestapt, van de ene getuige van de kolonisatie naar de andere. En we hebben ons ook zelf geëngageerd voor een ‘memoriaal’ voor Lumumba.

Vreemd dat er nergens duiding wordt gegeven, bij voorbeeld met een bordje of zo. De enige plek in het centrum van Brussel waar een Congolees wordt geëerd, is het Lumubaplein. En dan nog.

Een smalle strook op het Troonplein, aan de kant van de stad Brussel, is sinds kort omgedoopt tot Patrice Lumumbaplein. Maar buiten een straatnaambordje (zie hieronder) is er weinig van te merken. Vandaag moet je je hier wel een weg banen tussen de taxi’s en de hekken. – foto’s: Kenza Frij, 6DV

Leopold II op het Troonplein met bloed aan zijn handen. De BLM-beweging eist verontschuldigingen (“pardon”) voor de misdaden die in Congo zijn gepleegd onder zijn bewind. Het ruiterbeeld is gemaakt van koper en tin dat door het Belgische ‘Union Minière’ uit Boven-Katanga is opgehaald.

In de workshop na de wandeling hebben wij een eigenzinnig ontwerp gemaakt om de Lumumbasquare aan te kleden, met onder andere een levensgroot standbeeld in brons van de eerste premier van het onafhankelijke Congo in het midden (met tekst en uitleg voor iedereen die het lezen wil) en wat groen eromheen. Het is maar een idee.

Lumumba was in 1960 de eerste democratisch verkozen premier van Congo. Hij leidde de prille onafhankelijkheid van Congo, maar werd een jaar later al afgezet, gevangen genomen, mishandeld en vermoord. Sommige Belgische leiders waren op zijn minst op de hoogte, maar hebben laten gebeuren. De Amerikaanse CIA heeft de moord zelfs actief gesteund. Lumumba wordt vandaag in Congo (DRC = Democratische Republiek Congo) en in heel Afrika vereerd als een nationale held. De dag waarop hij vermoord werd, 17 januari, is een feestdag in Congo.

Over Frank Hoornaert

leraar Sint-Guido-Instituut, Anderlecht
Dit bericht is geplaatst in uitstap. Bookmark de permalink.