vrijdag 4 december 2015

Zo maak je de beste Pastilla

Marokkaans recept van Hind Ouriaghli

De Marokkaanse keuken wordt wereldwijd gewaardeerd om haar diversiteit, smaak en geur. Marokkaanse gerechten hebben een lange traditie en halen hun oorsprong in de Arabische, Berberse en Moorse gastronomie. Eén van de meest bekende is een hartig en toch zoet Marokkaans taartje van lekker gekruide kip in een krokant jasje van filodeeg.

pastilla-au-poulet
VOORGERECHT   /   VOOR 8 PERSONEN    / 60 MINUTEN + 20 OVENTIJD /  ***

 

 

Ingrediënten:
1 grote kip
1 kg uien
3 grote bosjes koriander (kasbour)
3 grote bosjes bladpeterselie (madnous)
stuk verse gember van ongeveer 10 cm
olijfolie
1 zakje draadjes saffraandraadjes
1 zakje kurkuma
2 kaneelstokjes
2 eetlepels gemalen kaneel
1 blokje kippenbouillon
10 eieren
150 g suiker
300 g gemalen amandelen
2 pakken filodeeg
peper en zout

Bereiding:
1. Snijd de kip in 4 of 6 stukken. Pel de uien en hak fijn. Was de koriander en de bladpeterselie en hak fijn. Schil de gember en rasp hem.
2. Stoof de stukken kip aan in 5 eetlepels olijfolie met de uien, de koriander, de bladpeterselie, de gember, de saffraan, de kurkuma, de kaneelstokjes, 1 eetlepel kaneel, peper en zout. Voeg 1 dl water toe en breng aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe. Laat daarna ongeveer 15 minuten op een middelmatig hoog vuur sudderen.
3. Als de kip gaar is, neem je die uit de schotel.
4. Klop 9 eieren los en voeg ze bij de saus. Meng goed tot de eieren gestold zijn. Laat afkoelen.
5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
6. Verwijder de botten van de afgekoelde kip.
7. Meng de rest van de gemalen kaneel, de suiker en de amandelen in een diepe, ruime schotel.
8. Bestrijk een ovenschotel met olijfolie. Spreid enkele vellen filodeeg over de schotel. Zorg ervoor dat de bodem bedekt is en dat de vellen ruim over de schotel hangen.
9. Verdeel een deel van de saus met kip en het amandelmengsel op het filodeeg. Dek af met vellen filodeeg. Ga zo verder tot de vullingen op zijn, en eindig met een laagje amandelmengsel.
10. Vouw de vellen filodeeg die over de rand van de ovenschotel hangen naar binnen om de pastilla te sluiten.
11. Klop het laatste ei los en bestrijk de pastilla ermee.
12. Bak gedurende ongeveer 20 minuten in de oven tot de hele bovenlaag mooi goudgeel ziet.
13. Versier met kaneel en suiker voor het opdienen.
14. Smakelijk!

Tip1 De vulling is ook lekker in kleine loempia’s als tussendoortje of aperitiefhapje op een receptie.

Tip2 Als je geen gemalen amandelen hebt, neem dan gewone amandelen, blancheer ze enkele minuten, pel ze en maal ze grof.

  • Hind Ouriaghli, 4 Wetenschappen
Dit bericht is geplaatst in recept. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord